Lees in het Nederlands

Residences ERL Site Leidschendam

To replace a power company formerly located on this site, Jeanne Dekkers Architecture designed a multi-tenant office building that accommodates the municipal Parks and Public Gardens Department, a housing association, business units and a number of dwellings. Together with a depot with a grass roof the building completes a wedge-shaped area between Nieuwstraat and a residential neighbourhood. The elongated volume ripples along Nieuwstraat. This breaks up the façade visually and reduces the scale of the building to that of the dwellings opposite. The differences between construction and function clearly show in the façade, with business units in the glass covered base and dwellings above. The head and the tail of the building are easy to distinguish, with the rounded head facing the roundabout. This is where the offices and cafeteria of the Parks and Public Gardens Department are located; the housing association is in the tail. A communal entrance on the street side leading to a gallery lends access to the dwellings. On the courtyard, a zone flanked by sheds and covered by balconies creates a pleasant living environment.

Client

Schouten en De Jong Projectontwikkeling, Hopman, BV

Project

multi-tenant office building and housing

Type

Housing

Location
Size

6.384 m2

Completion

September 2000

Advisors

Adviesbureau Kaskon B.V., Zoetermeer (construction), Huygen Elwako, Rotterdam (installations)

Contractor

Schouten en De Jong Projectontwikkeling, Rijswijk