Read in English

Brandweerpost Houten

De brandweerpost is gesitueerd aan de rand van Houten in het volkstuinencomplex op De Kruisboog, een gebied met de zo specifieke volkstuintjesarchitectuur die voor Jeanne Dekkers Architectuur mede als inspiratiebron diende. Hout en transparante materialen uit de kassenbouw zijn, met veel oog voor het detail, op een hedendaagse wijze vertaald in een gebouw. De referentie aan de naam Houten is hierbij ook niet geheel toevallig. Door het gebruik van veel transparant materiaal wordt het werk van de brandweer zichtbaar gemaakt. Ondanks het fragiele karakter van het gevelmateriaal is het toch een robuust gebouw geworden wat uitdrukking geeft aan het stoere karakter van de brandweer.
De post kent een simpel programma dat uiteindelijk resulteerde in een heldere, volledig op de logistiek gebaseerde vormgeving. Het gebouw heeft een houten draagconstructie met wanden van dubbelwandige transparante kunststofplaten en een donkere gerecyclede kunststof. Het is indien nodig, eenvoudig opnieuw op te bouwen.
Het ontwerp is van een simpele eenvoud, oogt niet alleen fraai maar is eveneens uiterst duurzaam. De keuze voor de materialisatie in hout en gerecycled kunststof, met een sobere en strakke detaillering heeft tot een aanzienlijke besparing qua materiaalgebruik en –kosten geleid. Omdat het gebouw niet permanent in gebruik is, ontwikkelde Jeanne Dekkers Architectuur een slim, specifiek voor dit gebruik, optimaal effectieve energiehuishouding. Onze ambities om hier een baken voor de Houtense brandweer te realiseren zijn zeer zeker geslaagd.

Opdrachtgever

Gemeente Houten

Project

nieuwbouw brandweerpost

Type

Publieke gebouwen

Locatie
Grootte

254 m² BVO

Oplevering

februari 2010

Adviseurs

Goudstikker - De Vries, Capelle a/d IJssel (constructies), Viac B.V., Houten (installaties), Lichtveld Buis & Partners B.V. (bouwfysica)

Aannemer

Van Bekkum, Houten

Lees ook

Het Houtblad - Brandweerpost Houten

Detail in Architectuur - Brandweerpost Houten